"... és akkor az élet is kenyérformát ölt, egyszerű lesz, mély, megszámlálhatatlan és tiszta." P. Neruda: Óda a kenyérhez



Kenyereket fogok sütni. Fűszeres, tartalmas cipócskákat, aranyszínű édes-foszlós kalácsokat, alul-felül ropogós, belül puha pogácsákat. Bagetteket és bageleket, ciabattákat, pitákat és naant. Mindent, ami kenyér, vagy amihez élesztő kell. Addig fogok kísérletezni, amíg mindegyikből "a tökéleteset" elkészítem, és utána én is már csak a blogomról sütök majd újra és újra. Természetesen kenyérsütőgép nélkül, a tésztát a puszta két kezemmel bedagasztva, kemence híján pedig a BOSCH HBN 331E1-es sütőmet használva, olykor-olykor pedig igénybe veszem majd a korához képest kissé rozoga Moulinex robotgépem segítségét is.









2010. január 31., vasárnap

Aranygaluska mennyei vaníliamártással


Annyira megkívántam hétvégén az aranygaluskát, hogy vasárnap reggel hozzáfogtam. Az eredmény egy könnyű, puha, másnap is élvezhető, levegős, aranybarnára pirult tészta, sok-sok dióval meghintve. Önteltség nélkül állítom, hogy a legjobb, amit valaha ettem. A mennyei vaníliamártást Nánási Lajosnak köszönhetem, amit az egyik legutóbbi Lucullus főzőkurzuson tanultam tőle angolmártás címen, pár csepp citromlével teljesen a saját ízlésemre szabva.:)

Ebből készült:

- a tészta, ami a belül mázas, kívül agyag kenyérsütő tálam megtöltésére elegendő:

600 g Cerbona Szalagos fogós liszt
1+2 dl tej
10 g Dr. Oetker szárított élesztő (vagy 45 g friss élesztő)
csipet só
90 g barnacukor
2 tojás + 3 sárgája
1,5 csomag Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
75 g olvasztott vaj

- a „töltelék”:

300 g dió darálva
60 g barnacukor
1 csomag Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor

- a "tésztafürdő":

75 g olvasztott vaj + még egy kevés a forma kikenéséhez

- a mennyei vaníliamártás:

250 ml tej
100 ml Parmalat 20%-os főzőtejszín
100 g barnacukor
1 vaníliarúd
3 tojás sárgája
pár csepp frissen facsart citromlé a végén


1. 1 dl langyos tejben az élesztőt, egy kevés barna cukrot és egy kevés lisztet elkeverünk, majd 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, az összekevert cukrokat, a citrom héját, majd beleöntjük a kovászt , az olvasztott vajat, a tojásokat. Kézzel alaposan összedolgozzuk, miközben folyamatosan, lassan adagoljuk hozzá a maradék tejet. Éreznünk kell a tésztán, hogy igényli-e az összes folyadékot. Ha kell még, langyos tejet adunk hozzá, hogy dagasztható legyen. 6 percig kézzel dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta, ha elválik az edény falától és a kezünktől, de még nem kemény. Alulról érkező, enyhén pofozó mozdulatokkal szoktam a végén dolgozni vele. Ha kész, egy kevés liszttel megszórjuk, egy kis vászonbetétes fonott kosárkába tesszük, és a 28 fokos sütőben, egy tiszta konyhakendővel letakarva kelesztjük 40 percig.

3. A megkelt tésztát nyújtódeszkára rakjuk, kezünkkel kb. 1 cm vastagra kilapogatjuk, és szaggatóval félholdszerű formákat vágunk ki belőle. Egy alaposan kivajazott belül mázas, agyag kenyérsütőformába, vagy tortaformába rendezzük a vajban megfürdetett tésztadarabokat (nem túl sűrűn). Az a lényeg, hogy legalább 8 cm magas legyen a forma, amiben megsütjük. Meghintjük bőven a darált dió, barnacukor és vaníliás cukor keverékével, lazán rászaggatunk még egy sort. Tésztasor zárja a tetejét. 1 órán át ismét az előbb leírt körülmények között kelesztjük, végül előmelegített 160 fokos sütőben, légkeveréssel 32-38 percig sütjük.

4. Vaníliamártással tálaljuk:
- A tejet, tejszínt és cukrot kis lángon feltesszük főni, majd hozzáadjuk a kettévágott vaníliarúdból kikapart magokat, és a rudak héját is.
- Pár perc után levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgákat, végül az egészet ismét főzzük egy keveset, amíg a fakanál „kabátot kap”. Lassú lángon, csomómentesre, nem lesz olyan sűrű, mint a puding. A végén, pár csepp citromlét belecsepegtetünk, és azt is elkeverjük benne.

Időigénye: kb. 3 óra (40 perc előkészítés, 100 perc kelesztés, 38 perc sütés)

Mibe kerül:

Mit tesz hozzám:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése