Annyira megkívántam hétvégén az aranygaluskát, hogy vasárnap reggel hozzáfogtam. Az eredmény egy könnyű, puha, másnap is élvezhető, levegős, aranybarnára pirult tészta, sok-sok dióval meghintve. Önteltség nélkül állítom, hogy a legjobb, amit valaha ettem. A mennyei vaníliamártást Nánási Lajosnak köszönhetem, amit az egyik legutóbbi Lucullus főzőkurzuson tanultam tőle angolmártás címen, pár csepp citromlével teljesen a saját ízlésemre szabva.:)
Ebből készült:
- a tészta, ami a belül mázas, kívül agyag kenyérsütő tálam megtöltésére elegendő:
600 g Cerbona Szalagos fogós liszt
1+2 dl tej
10 g Dr. Oetker szárított élesztő (vagy 45 g friss élesztő)
csipet só
90 g barnacukor
2 tojás + 3 sárgája
1,5 csomag Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
75 g olvasztott vaj
- a „töltelék”:
300 g dió darálva
60 g barnacukor
1 csomag Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
- a "tésztafürdő":
75 g olvasztott vaj + még egy kevés a forma kikenéséhez
- a mennyei vaníliamártás:
250 ml tej
100 ml Parmalat 20%-os főzőtejszín
100 g barnacukor
1 vaníliarúd
3 tojás sárgája
pár csepp frissen facsart citromlé a végén
1. 1 dl langyos tejben az élesztőt, egy kevés barna cukrot és egy kevés lisztet elkeverünk, majd 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, az összekevert cukrokat, a citrom héját, majd beleöntjük a kovászt , az olvasztott vajat, a tojásokat. Kézzel alaposan összedolgozzuk, miközben folyamatosan, lassan adagoljuk hozzá a maradék tejet. Éreznünk kell a tésztán, hogy igényli-e az összes folyadékot. Ha kell még, langyos tejet adunk hozzá, hogy dagasztható legyen. 6 percig kézzel dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta, ha elválik az edény falától és a kezünktől, de még nem kemény. Alulról érkező, enyhén pofozó mozdulatokkal szoktam a végén dolgozni vele. Ha kész, egy kevés liszttel megszórjuk, egy kis vászonbetétes fonott kosárkába tesszük, és a 28 fokos sütőben, egy tiszta konyhakendővel letakarva kelesztjük 40 percig.
3. A megkelt tésztát nyújtódeszkára rakjuk, kezünkkel kb. 1 cm vastagra kilapogatjuk, és szaggatóval félholdszerű formákat vágunk ki belőle. Egy alaposan kivajazott belül mázas, agyag kenyérsütőformába, vagy tortaformába rendezzük a vajban megfürdetett tésztadarabokat (nem túl sűrűn). Az a lényeg, hogy legalább 8 cm magas legyen a forma, amiben megsütjük. Meghintjük bőven a darált dió, barnacukor és vaníliás cukor keverékével, lazán rászaggatunk még egy sort. Tésztasor zárja a tetejét. 1 órán át ismét az előbb leírt körülmények között kelesztjük, végül előmelegített 160 fokos sütőben, légkeveréssel 32-38 percig sütjük.
4. Vaníliamártással tálaljuk:
- A tejet, tejszínt és cukrot kis lángon feltesszük főni, majd hozzáadjuk a kettévágott vaníliarúdból kikapart magokat, és a rudak héját is.
- Pár perc után levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgákat, végül az egészet ismét főzzük egy keveset, amíg a fakanál „kabátot kap”. Lassú lángon, csomómentesre, nem lesz olyan sűrű, mint a puding. A végén, pár csepp citromlét belecsepegtetünk, és azt is elkeverjük benne.
Időigénye: kb. 3 óra (40 perc előkészítés, 100 perc kelesztés, 38 perc sütés)
Mibe kerül:
Mit tesz hozzám:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése