Ebből készült:
500 g VitaMill univerzális búzaliszt búzacsírával
2,2 g Dr. Oetker szárított élesztő
27,5 cl forralt, fokhagyma-főzővíz
10 g só
25 g teavaj
10 cl tej
100 g megtisztított fokhagymagerezd
25 g Findus gyorsfagyasztott, aprított petrezselyem (természetesen csak a tél miatt, tavasztól majd a balkonládámból teszek bele mindig frisset)
1 tojás sárgája
1. A fokhagymákat megpucoljuk, a csíráját kiszedjük, és forró vízbe odatesszük főni 5 percre. Ha elkészült, lecsepegtetjük, és betoljuk a sütőbe légkeveréses fokozaton 100 fokra, 10 percre.
2. Közben kimérjük a hozzávalókat, és a lisztbe belekeverjük az élesztőt, de semmi mást.
3. Ha megfőtt a fokhagyma, leszűrjük, de a vizét nem öntjük ki! A szűrőben egy villával áttörjük. Gyönyörű fokhagymakrém kezd majd átbújni a szitán, amit időről időre a villáról egy kis tányérra kaparok, hogy utat engedjek a többinek is. Közben a szűrőben is pépesedik a dolog.:)
4. Ennyi idő alatt jöhet is a fokhagyma vize, amibe beleöntjük a tejet is, és fokozatosan belecsorgatjuk a lisztbe. Először tehát a lisztet, élesztőt és a tejes vizet a többi hozzávalótól külön összedolgozzuk, kb. 15 percen át dagasztjuk, alulról kicsit "pofozó" mozdulatokkal. Gyönyörűen össze fog állni a tészta, szépen elválik az edény falától és a kezünktől is.
5. Ha letelt az időnk, amit becsületesen végigdolgoztunk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a fokhagymapasztát és a petrezselymet. Az előbb már begyakorolt pofozó mozdulatokat még pár percig tovább folytatjuk.
6. Ezt követően jöhet a múltkor már nagyon jó szolgálatot tett kis vászonbéléses fonott kosarunk, és beletesszük pihenni a tésztát 10 percre.
7. Onnan tudod, hogy jó lett a tésztád, hogy a vászontól 10 perc után könnyű elválasztani, nem ragad bele.
8. Lemérjük az eredményt, és kiszámoljuk, hogy hány darab 30 g-os rész jönne ki belőle. Nekem 29 lett az eredmény. Elkezdjük hát a 30 g-os darabkák copfocskákká alakítását. "Gilisztát" sodrunk belőlük, középen összehajtuk úgy, hogy a hajtás belső oldalán ott maradjon a mutatóujjunk, és a szárait egymásra csavarjuk.
9. A tepsiben megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és 40 percre 28 fokos sütőbe tesszük, hogy megkeljenek.
10. Ha kész, újra megkenjük a tetejüket, és előmelegített, légkeveréses sütőben, aminek az aljára tettünk egy kis forróvizes tálkát, 17 perc alatt megsütjük. A második tepsinek 15 perc is elegendő.
Időigénye: 3 óra (88 perc előkészítés, 2x15 perc dagasztás, 10 perc pihentetés, 40 perc kelesztés, 32 perc sütés)
Mibe kerül? kb. 515 Ft, darabja kb. 19 Ft
Mit tesz hozzám?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése