"... és akkor az élet is kenyérformát ölt, egyszerű lesz, mély, megszámlálhatatlan és tiszta." P. Neruda: Óda a kenyérhez



Kenyereket fogok sütni. Fűszeres, tartalmas cipócskákat, aranyszínű édes-foszlós kalácsokat, alul-felül ropogós, belül puha pogácsákat. Bagetteket és bageleket, ciabattákat, pitákat és naant. Mindent, ami kenyér, vagy amihez élesztő kell. Addig fogok kísérletezni, amíg mindegyikből "a tökéleteset" elkészítem, és utána én is már csak a blogomról sütök majd újra és újra. Természetesen kenyérsütőgép nélkül, a tésztát a puszta két kezemmel bedagasztva, kemence híján pedig a BOSCH HBN 331E1-es sütőmet használva, olykor-olykor pedig igénybe veszem majd a korához képest kissé rozoga Moulinex robotgépem segítségét is.









2010. január 24., vasárnap

Petrezselymes-fokhagymás copfocskák és párnácskák

Nem egy egyszerű recept, előre szólok. De a bonyolultságát nem az elkészítése, hanem a fokhagymapucolás időigénye adja, ami nekem önmagában egy óra volt. Hogy időt spóroljak, legközelebb kipróbálom, milyen főzés és kiszárítás után egyszerűen csak összeturmixolva, illetve vetek majd egy pillantást az Univer fokhagymakrém összetevőire, hátha érdemes kompromisszumot kötni, hiszen 100 g nettó súlyú megpucolt, csírátlanított fokhagymagerezd kinyerése igazán nem kis munka.






Ebből készült:

500 g VitaMill univerzális búzaliszt búzacsírával
2,2 g Dr. Oetker szárított élesztő
27,5 cl forralt, fokhagyma-főzővíz
10 g só
25 g teavaj
10 cl tej
100 g megtisztított fokhagymagerezd
25 g Findus gyorsfagyasztott, aprított petrezselyem (természetesen csak a tél miatt, tavasztól majd a balkonládámból teszek bele mindig frisset)
1 tojás sárgája


1. A fokhagymákat megpucoljuk, a csíráját kiszedjük, és forró vízbe odatesszük főni 5 percre. Ha elkészült, lecsepegtetjük, és betoljuk a sütőbe légkeveréses fokozaton 100 fokra, 10 percre.

2. Közben kimérjük a hozzávalókat, és a lisztbe belekeverjük az élesztőt, de semmi mást.

3. Ha megfőtt a fokhagyma, leszűrjük, de a vizét nem öntjük ki! A szűrőben egy villával áttörjük. Gyönyörű fokhagymakrém kezd majd átbújni a szitán, amit időről időre a villáról egy kis tányérra kaparok, hogy utat engedjek a többinek is. Közben a szűrőben is pépesedik a dolog.:)

4. Ennyi idő alatt jöhet is a fokhagyma vize, amibe beleöntjük a tejet is, és fokozatosan belecsorgatjuk a lisztbe. Először tehát a lisztet, élesztőt és a tejes vizet a többi hozzávalótól külön összedolgozzuk, kb. 15 percen át dagasztjuk, alulról kicsit "pofozó" mozdulatokkal. Gyönyörűen össze fog állni a tészta, szépen elválik az edény falától és a kezünktől is.

5. Ha letelt az időnk, amit becsületesen végigdolgoztunk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a fokhagymapasztát és a petrezselymet. Az előbb már begyakorolt pofozó mozdulatokat még pár percig tovább folytatjuk.

6. Ezt követően jöhet a múltkor már nagyon jó szolgálatot tett kis vászonbéléses fonott kosarunk, és beletesszük pihenni a tésztát 10 percre.

7. Onnan tudod, hogy jó lett a tésztád, hogy a vászontól 10 perc után könnyű elválasztani, nem ragad bele.

8. Lemérjük az eredményt, és kiszámoljuk, hogy hány darab 30 g-os rész jönne ki belőle. Nekem 29 lett az eredmény. Elkezdjük hát a 30 g-os darabkák copfocskákká alakítását. "Gilisztát" sodrunk belőlük, középen összehajtuk úgy, hogy a hajtás belső oldalán ott maradjon a mutatóujjunk, és a szárait egymásra csavarjuk.

9. A tepsiben megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és 40 percre 28 fokos sütőbe tesszük, hogy megkeljenek.

10. Ha kész, újra megkenjük a tetejüket, és előmelegített, légkeveréses sütőben, aminek az aljára tettünk egy kis forróvizes tálkát, 17 perc alatt megsütjük. A második tepsinek 15 perc is elegendő.

Ha nincs időd a copfocskákat befonogatni, és nem szereted annyira, ha a kenyér héja tojással van bekenve, akkor azt is csinálhatod, hogy szemre, 30 g-os formákra késsel felszabdalod, és sütés előtt bekened vízzel a tetejét:

Időigénye: 3 óra (88 perc előkészítés, 2x15 perc dagasztás, 10 perc pihentetés, 40 perc kelesztés, 32 perc sütés)

Mibe kerül? kb. 515 Ft, darabja kb. 19 Ft

Mit tesz hozzám?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése