"... és akkor az élet is kenyérformát ölt, egyszerű lesz, mély, megszámlálhatatlan és tiszta." P. Neruda: Óda a kenyérhez



Kenyereket fogok sütni. Fűszeres, tartalmas cipócskákat, aranyszínű édes-foszlós kalácsokat, alul-felül ropogós, belül puha pogácsákat. Bagetteket és bageleket, ciabattákat, pitákat és naant. Mindent, ami kenyér, vagy amihez élesztő kell. Addig fogok kísérletezni, amíg mindegyikből "a tökéleteset" elkészítem, és utána én is már csak a blogomról sütök majd újra és újra. Természetesen kenyérsütőgép nélkül, a tésztát a puszta két kezemmel bedagasztva, kemence híján pedig a BOSCH HBN 331E1-es sütőmet használva, olykor-olykor pedig igénybe veszem majd a korához képest kissé rozoga Moulinex robotgépem segítségét is.









2010. január 14., csütörtök

Megszállott lennék?

Imádok főzni, és eszméletlenül jókat enni. De a kelttésztákhoz egy egészen más kapcsolat fűz. Szenvedélyesen szeretem őket. Mesésen szépen hangzik az, hogy "élesztő!". Benne van az élet, a lélek, hogy éledj, és ébredj. Boldoggá tesz, ahogy elkezd lélegezni az élesztő, majd amikor megkel a tészta először, és másodszor... és amikor kisül a ropogós héjú, kongó hangot adó illatos kenyér, a cukros illatú igazi foszlós kalács, vagy a forró, felül ropogós, belül puha pogácsa. Vagy mindez ebben a sorrendben.:) Én sütés közben mindig beszélek hozzájuk. Mert szerintem tényleg élnek, éledeznek, lélegeznek.

Ezen a héten háromszor maradtam fent hajnal 1-ig, hogy megsüssem a kenyereket és a zsemléket. Rákattantam. De hiszen a péklányok éjjel dolgoznak.:) Szeretném megsütni "A tökéletes kenyeret". Addig próbálkozok, amíg sikerrel járok. És utána már puszta kedvtelésből sütöm újra és újra tovább.

Két dolgot imádok a kenyérsütésben. Az egyik, hogy a tészta kelése közben gyakorolhatok zongorázni. A másik, hogy amint megkóstolom, újabb és újabb inspirációkat ad, hogy mivel kóstoljam, és legközelebb hogyan csináljam. Idevág az egyik kedvenc idézetem: "Remember the two benefits of failure. First, if you do fail, you learn what doesn't work; and second, the failure gives you the opportunity to try a new approach." - Roger von Oech
Szóval az sem baj, ha elrontom, a hibáimat is mind leírom ide, hogy tanuljatok belőle.

Imádom az egyszerű étkeket. Szerintem egy fenséges vacsorához ennyi is elég: saját kenyér, ízletes sajtok, zöldségek, saláták és saját fűszernövények, némi sonka és persze egy pohár finom bor. Hát ezért sütöm én minden nap a kenyeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése