"... és akkor az élet is kenyérformát ölt, egyszerű lesz, mély, megszámlálhatatlan és tiszta." P. Neruda: Óda a kenyérhez



Kenyereket fogok sütni. Fűszeres, tartalmas cipócskákat, aranyszínű édes-foszlós kalácsokat, alul-felül ropogós, belül puha pogácsákat. Bagetteket és bageleket, ciabattákat, pitákat és naant. Mindent, ami kenyér, vagy amihez élesztő kell. Addig fogok kísérletezni, amíg mindegyikből "a tökéleteset" elkészítem, és utána én is már csak a blogomról sütök majd újra és újra. Természetesen kenyérsütőgép nélkül, a tésztát a puszta két kezemmel bedagasztva, kemence híján pedig a BOSCH HBN 331E1-es sütőmet használva, olykor-olykor pedig igénybe veszem majd a korához képest kissé rozoga Moulinex robotgépem segítségét is.









2010. január 16., szombat

Rozsos cipó illatos vargányával és pirított fenyőmaggal




Ez a kenyér pirítva mutatja meg a valódi oldalát. Olyankor szabadul fel bámulatosan intenzíven a vargánya íze és illata, amit ezen túlmenően már csak jó pár csepp olívaolajjal vagyunk képesek fokozni. Bármilyen (pl. saját szedésű, több éves, gyenge illatú) vargányából a legjobb oldalát képes kihozni.







Ebből készült:

300 g VitaMill univerzális búzaliszt búzacsírával + 1/2 ek. a deszka lisztezéséhez és a szóráshoz
70 g Bio rozsliszt
1 tk. tengeri só
30 g teavaj (ebből bármilyet vehetsz, a legolcsóbb sajátmárkás is tökéletes)
60 g fenyőmag, vagy vágott mandula
15 g szárított vargányagomba
250 ml tisztított víz (Mi csak ezt isszuk itthon, az íze tiszta, és édes. Olcsóbb, egészségesebb és környezetkímélőbb, mint a flakonos ásványvizek. Itt szereztük be: www.eltetoviz.hu)
7 g szárított élesztő, ez esetben Dr. Oetker
1 csapott tk. barnacukor (Stílusosan, a barna liszthez. Elmondhatom, hogy az élesztő IMÁDJA a barnacukrot, úgyhogy még egy lépést tettem annak érdekében, hogy száműzzem a konyhámból a finomított kristálycukrot.)

1. A vizet felforralom, és közben folyóvíz alatt átmosom a vargányát egy műanyag szűrőtálban, erre kiváló és olcsó eszköz az IKEA-ban kapható tekerős salátamosó tál. Ha felforrt a víz, beleteszem 20 percre a vargányát.

2. Amíg a gomba ázik, hogy gyorsabban teljen az idő, egymás után négy dolgot csinálok. Pár perc alatt megpörkölöm a fenyőmagot, vagy a mandulát, a mai kenyérnél vegyesen adtam hozzá, mert csak így jött ki a 60 g. Tefal palacsintasütőt használok hozzá, az első 1-2 percben, amíg átmelegszik a serpenyő, a villanytűzhelyen max. fokozatot használok, utána közepes erősséget, hogy meg ne égjen. Ha kész, egy kis porcelántálkába teszem hűlni. A másik dolog, hogy a kétfajta lisztet a sóval összekeverem, egy nagyobb fém, Zepter keverőtálban, a harmadik, hogy egy kb. félliteres üvegedénykébe beleteszem a barnacukrot és rászórom az élesztőt, a negyedik pedig, hogy a vajat 30 másodpercre egy porcelán tányéron beteszem a mikróba. Ennyitől nem olvad teljesen szét, de pont eléggé könnyű lesz már így beledolgozni a tésztába.

3. Amikor a gomba ideje lejárt, kézzel kiveszem és kifacsarom ugyanabba az edénybe, amiben ázott, ügyelve arra, hogy egy csepp folyadék se menjen mellé. A gombát vágódeszkára teszem. A vizét a cukros/élesztős üvegedénybe beleszűröm, összekeverem őket, és 10 percig állni hagyom, hogy felfusson az élesztő. Ha fülelsz, hallhatod, hogy bugyogó hangot ad közben. Szerencsére mire a gombát kiveszed a vízből, az pont olyan hőfokra hűl le, ami a legideálisabb az élesztő felfuttatásához.

4. Amíg az élesztőre várok, addig a gombát vékony csíkokra vágom, és beleteszem a lisztes edénykébe, csakúgy, mint az addigra már langyosra hűlt fenyőmagokat. Én nem tartozom azokhoz, akik arra esküsznek, hogy a lisztet használat előtt a mikróban meg kell langyosítani, a kihűlő fenyőmag kellően megteszi közben a hatását. Ezután egy kanállal kissé összekeverem újra a lisztet, és a tetejére rákanalazom az addigra szépen megolvadt vajat. Nem baj, ha a tányérodon marad belőle egy vékony réteg, később még hasznát vesszük.

5. Ha lejárt az élesztő ideje, ráöntöm a lisztre, és egy kanállal épp csak addig keverem össze, amíg minden hozzávaló lisztes lett, hogy ne a kezem legyen ragacsos, majd következik a reggeli (esti) torna: kézzel 20 perc alatt jól összedolgozom a tésztát. Megdolgozom jobbal, majd ballal, de nem csalok, a 20 percet szigorúan betartom. Az biztos, hogy nem fázok utána.:) Szeretem érezni közben a tésztát, pár jó szót is szólok hozzá amíg dagasztom. Ily módon már 5 perc után gyönyörűen elválik az edény falától, és a kezed is tiszta marad. Sokkal jobban sikerül így, mint dagasztógéppel. Azt a +15 percet nem szabad sajnálni tőle.

6. Ha elkészült, a tányéron maradt vékony vajrétegben minden oldalát kissé megforgatom, és letakarom egy tiszta, száraz konyhakendővel 60 percre.

7. Ez után lisztezett deszkán újra alaposan átgyúrom, majd cipót formálok belőle, a zsírpapírral kibélelt Zenker sütőtepsimre teszem, a tetejét bevagdosom, meghintem liszttel, és újra jöhet a konyhakendő, ezúttal 40 percre. Ezalatt kb. kétszeresére kel meg a tésztám.

8. Közben egy kis hőálló tálkába teszek forró vizet, és beteszem a sütőbe az alsó rácsra.

9. Végül betolom a sütőbe, és az alsó/felső hőfok funkcióval 170 fokon 55 perc alatt ropogósra sütöm. Akkor kész, ha megkopogtatjuk, és az alja és a teteje is kongó hangot ad. Ha megsült, rácsra teszem letakarom egy konyhakendővel, és hagyom kihűlni.

10. Ezt követően pedig nincs is más hátra, mint szólni a családnak, hozni a pirítóssütőt, az olívaolajat, a sajtokat, a sonkát, a zöldséget, a bort, és egy fenségeset vacsorázni belőle.

Időigénye: 3 óra 20 perc (45 perc előkészítés, 1 óra + 40 perc kelesztés, 55 perc sütés)

Mibe kerül?: Nem ez a legolcsóbb kenyér, amit sütök, egy 600 g-os cipó kb. 1100 Ft-ba kerül mindenestül. A legnagyobb költséget a vargánya és a fenyőmag jelenti. Légy résen, hogy hol vásárolsz, mert ugyanazt a kétféle fenyőmagot, amit itthon lehet kapni, 300-500 Ft-ig árulják. Ha pedig tudod, hogy a természetben merre terem a vargánya, amikor szezonja van, egy hétvégén elmehettek a családdal kirándulni, miközben begyűjthetitek, megszáríthatod, és máris szinte ingyen jutottál hozzá.:)

Mit tesz hozzám?: 62 g fehérje, 65 g zsiradék, 281 g szénhidrát, 8132 kJ, 1942 kcal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése