Ez a kenyér pirítva mutatja meg a valódi oldalát. Olyankor szabadul fel bámulatosan intenzíven a vargánya íze és illata, amit ezen túlmenően már csak jó pár csepp olívaolajjal vagyunk képesek fokozni. Bármilyen (pl. saját szedésű, több éves, gyenge illatú) vargányából a legjobb oldalát képes kihozni.
Ebből készült:
300 g VitaMill univerzális búzaliszt búzacsírával + 1/2 ek. a deszka lisztezéséhez és a szóráshoz
70 g Bio rozsliszt
1 tk. tengeri só
30 g teavaj (ebből bármilyet vehetsz, a legolcsóbb sajátmárkás is tökéletes)
60 g fenyőmag, vagy vágott mandula
15 g szárított vargányagomba
250 ml tisztított víz (Mi csak ezt isszuk itthon, az íze tiszta, és édes. Olcsóbb, egészségesebb és környezetkímélőbb, mint a flakonos ásványvizek. Itt szereztük be: www.eltetoviz.hu)
7 g szárított élesztő, ez esetben Dr. Oetker
1 csapott tk. barnacukor (Stílusosan, a barna liszthez. Elmondhatom, hogy az élesztő IMÁDJA a barnacukrot, úgyhogy még egy lépést tettem annak érdekében, hogy száműzzem a konyhámból a finomított kristálycukrot.)
1. A vizet felforralom, és közben folyóvíz alatt átmosom a vargányát egy műanyag szűrőtálban, erre kiváló és olcsó eszköz az IKEA-ban kapható tekerős salátamosó tál. Ha felforrt a víz, beleteszem 20 percre a vargányát.
2. Amíg a gomba ázik, hogy gyorsabban teljen az idő, egymás után négy dolgot csinálok. Pár perc alatt megpörkölöm a fenyőmagot, vagy a mandulát, a mai kenyérnél vegyesen adtam hozzá, mert csak így jött ki a 60 g. Tefal palacsintasütőt használok hozzá, az első 1-2 percben, amíg átmelegszik a serpenyő, a villanytűzhelyen max. fokozatot használok, utána közepes erősséget, hogy meg ne égjen. Ha kész, egy kis porcelántálkába teszem hűlni. A másik dolog, hogy a kétfajta lisztet a sóval összekeverem, egy nagyobb fém, Zepter keverőtálban, a harmadik, hogy egy kb. félliteres üvegedénykébe beleteszem a barnacukrot és rászórom az élesztőt, a negyedik pedig, hogy a vajat 30 másodpercre egy porcelán tányéron beteszem a mikróba. Ennyitől nem olvad teljesen szét, de pont eléggé könnyű lesz már így beledolgozni a tésztába.
3. Amikor a gomba ideje lejárt, kézzel kiveszem és kifacsarom ugyanabba az edénybe, amiben ázott, ügyelve arra, hogy egy csepp folyadék se menjen mellé. A gombát vágódeszkára teszem. A vizét a cukros/élesztős üvegedénybe beleszűröm, összekeverem őket, és 10 percig állni hagyom, hogy felfusson az élesztő. Ha fülelsz, hallhatod, hogy bugyogó hangot ad közben. Szerencsére mire a gombát kiveszed a vízből, az pont olyan hőfokra hűl le, ami a legideálisabb az élesztő felfuttatásához.
4. Amíg az élesztőre várok, addig a gombát vékony csíkokra vágom, és beleteszem a lisztes edénykébe, csakúgy, mint az addigra már langyosra hűlt fenyőmagokat. Én nem tartozom azokhoz, akik arra esküsznek, hogy a lisztet használat előtt a mikróban meg kell langyosítani, a kihűlő fenyőmag kellően megteszi közben a hatását. Ezután egy kanállal kissé összekeverem újra a lisztet, és a tetejére rákanalazom az addigra szépen megolvadt vajat. Nem baj, ha a tányérodon marad belőle egy vékony réteg, később még hasznát vesszük.
5. Ha lejárt az élesztő ideje, ráöntöm a lisztre, és egy kanállal épp csak addig keverem össze, amíg minden hozzávaló lisztes lett, hogy ne a kezem legyen ragacsos, majd következik a reggeli (esti) torna: kézzel 20 perc alatt jól összedolgozom a tésztát. Megdolgozom jobbal, majd ballal, de nem csalok, a 20 percet szigorúan betartom. Az biztos, hogy nem fázok utána.:) Szeretem érezni közben a tésztát, pár jó szót is szólok hozzá amíg dagasztom. Ily módon már 5 perc után gyönyörűen elválik az edény falától, és a kezed is tiszta marad. Sokkal jobban sikerül így, mint dagasztógéppel. Azt a +15 percet nem szabad sajnálni tőle.
6. Ha elkészült, a tányéron maradt vékony vajrétegben minden oldalát kissé megforgatom, és letakarom egy tiszta, száraz konyhakendővel 60 percre.
7. Ez után lisztezett deszkán újra alaposan átgyúrom, majd cipót formálok belőle, a zsírpapírral kibélelt Zenker sütőtepsimre teszem, a tetejét bevagdosom, meghintem liszttel, és újra jöhet a konyhakendő, ezúttal 40 percre. Ezalatt kb. kétszeresére kel meg a tésztám.
8. Közben egy kis hőálló tálkába teszek forró vizet, és beteszem a sütőbe az alsó rácsra.
9. Végül betolom a sütőbe, és az alsó/felső hőfok funkcióval 170 fokon 55 perc alatt ropogósra sütöm. Akkor kész, ha megkopogtatjuk, és az alja és a teteje is kongó hangot ad. Ha megsült, rácsra teszem letakarom egy konyhakendővel, és hagyom kihűlni.
10. Ezt követően pedig nincs is más hátra, mint szólni a családnak, hozni a pirítóssütőt, az olívaolajat, a sajtokat, a sonkát, a zöldséget, a bort, és egy fenségeset vacsorázni belőle.
Időigénye: 3 óra 20 perc (45 perc előkészítés, 1 óra + 40 perc kelesztés, 55 perc sütés)
Mibe kerül?: Nem ez a legolcsóbb kenyér, amit sütök, egy 600 g-os cipó kb. 1100 Ft-ba kerül mindenestül. A legnagyobb költséget a vargánya és a fenyőmag jelenti. Légy résen, hogy hol vásárolsz, mert ugyanazt a kétféle fenyőmagot, amit itthon lehet kapni, 300-500 Ft-ig árulják. Ha pedig tudod, hogy a természetben merre terem a vargánya, amikor szezonja van, egy hétvégén elmehettek a családdal kirándulni, miközben begyűjthetitek, megszáríthatod, és máris szinte ingyen jutottál hozzá.:)
Mit tesz hozzám?: 62 g fehérje, 65 g zsiradék, 281 g szénhidrát, 8132 kJ, 1942 kcal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése