"... és akkor az élet is kenyérformát ölt, egyszerű lesz, mély, megszámlálhatatlan és tiszta." P. Neruda: Óda a kenyérhez



Kenyereket fogok sütni. Fűszeres, tartalmas cipócskákat, aranyszínű édes-foszlós kalácsokat, alul-felül ropogós, belül puha pogácsákat. Bagetteket és bageleket, ciabattákat, pitákat és naant. Mindent, ami kenyér, vagy amihez élesztő kell. Addig fogok kísérletezni, amíg mindegyikből "a tökéleteset" elkészítem, és utána én is már csak a blogomról sütök majd újra és újra. Természetesen kenyérsütőgép nélkül, a tésztát a puszta két kezemmel bedagasztva, kemence híján pedig a BOSCH HBN 331E1-es sütőmet használva, olykor-olykor pedig igénybe veszem majd a korához képest kissé rozoga Moulinex robotgépem segítségét is.









2010. február 12., péntek

Ciabatta lepénycipó


Ez a kenyér kezdőknek, vagy nagy sietségben lévőknek kitűnő választás. Na nem azért, mert nagyon hamar elkészül, hanem mert a lisztmix nagyon jól van összeállítva, és a siker garantált. Egy kicsit azért eltértem a javasolt elkészítési módtól.:)

Ebből készült:

500 g Korngold Ciabatta kenyérmix
340 ml langyos víz
0,5 dl extra szűz olívaolaj
kevés liszt a kelesztéshez

1. A vizet felforraljuk, majd 20 percre félretesszük hűlni, a sütőt bekapcsoljuk 30 fokra.

2. Addig kimérjük a lisztet és az olajat.

3. A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáöntjük a langyosra hűlt vizet, és 2 evőkanál olívaolajat, majd öszekeverjük. Amikor már nagyjából elvált az edény falától, akkor egy, a maradék olívaolajjal megkent deszkára tesszük, és ott dagasztjuk tovább, egy-egy negyed fordulattal mindig elforgatva a tésztát. Ha nagyon tapad, akkor megkenhetjük a deszkát ismét olajjal, semmi baja nem lesz a kenyérnek a végén, sőt! Vagy ha mást megoldást szeretnénk választani, akkor letakarhatjuk kb. 10 percre egy konyharuhával, amíg kicsit összeszedi magát.

4. Kb. 20 percnyi dagasztás után a vászonbéléses vesszőkosárba tesszük, letakarjuk egy tiszta konykendővel és kb. 1 órán át kelesztjük a sütőben.

5. Ha megkelt, az olajozott deszkán kicsit újra átdolgozzuk, és kiolajozott sütőlemezre tesszük, lefedjük, majd újabb 40 percet kelesztjük a sütőben.

6. Az idő leteltével egy kis hőálló tálba vizet teszünk és berakjuk a sütő aljába. A kenyér tetejét megkenjük egy kis vízzel, és légkeveréses sütőben 200 fokon 40 percig sütjük.

Ez a kenyér frissen, olívaolajjal megöntözve igazán mesés ízekre képes. Olasz sajtot, és mézes-balzsamecetes ruccolát ettem hozzá reggelire, természetesen remekül indult a napom.:)

A kenyér másik felét fekete olajbogyóval és rozmaringgal fogom gyarapítani, majd arról is beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése