Ez a kenyér kezdőknek, vagy nagy sietségben lévőknek kitűnő választás. Na nem azért, mert nagyon hamar elkészül, hanem mert a lisztmix nagyon jól van összeállítva, és a siker garantált. Egy kicsit azért eltértem a javasolt elkészítési módtól.:)
Ebből készült:
500 g Korngold Ciabatta kenyérmix
340 ml langyos víz
0,5 dl extra szűz olívaolaj
kevés liszt a kelesztéshez
1. A vizet felforraljuk, majd 20 percre félretesszük hűlni, a sütőt bekapcsoljuk 30 fokra.
2. Addig kimérjük a lisztet és az olajat.
3. A lisztet egy tálba rakjuk, hozzáöntjük a langyosra hűlt vizet, és 2 evőkanál olívaolajat, majd öszekeverjük. Amikor már nagyjából elvált az edény falától, akkor egy, a maradék olívaolajjal megkent deszkára tesszük, és ott dagasztjuk tovább, egy-egy negyed fordulattal mindig elforgatva a tésztát. Ha nagyon tapad, akkor megkenhetjük a deszkát ismét olajjal, semmi baja nem lesz a kenyérnek a végén, sőt! Vagy ha mást megoldást szeretnénk választani, akkor letakarhatjuk kb. 10 percre egy konyharuhával, amíg kicsit összeszedi magát.
4. Kb. 20 percnyi dagasztás után a vászonbéléses vesszőkosárba tesszük, letakarjuk egy tiszta konykendővel és kb. 1 órán át kelesztjük a sütőben.
5. Ha megkelt, az olajozott deszkán kicsit újra átdolgozzuk, és kiolajozott sütőlemezre tesszük, lefedjük, majd újabb 40 percet kelesztjük a sütőben.
6. Az idő leteltével egy kis hőálló tálba vizet teszünk és berakjuk a sütő aljába. A kenyér tetejét megkenjük egy kis vízzel, és légkeveréses sütőben 200 fokon 40 percig sütjük.
Ez a kenyér frissen, olívaolajjal megöntözve igazán mesés ízekre képes. Olasz sajtot, és mézes-balzsamecetes ruccolát ettem hozzá reggelire, természetesen remekül indult a napom.:)
A kenyér másik felét fekete olajbogyóval és rozmaringgal fogom gyarapítani, majd arról is beszámolok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése