Ez egy nagyon könnyű, és különleges kenyérrecept. A kenyér frissen ropogós héjú, és vajjal megkenve, vagy olívaolajjal lecsöpögtetve egyaránt kiváló. Nagyon finom ízeket produkál megpirítva is. 3 db kb. 300 g-os cipót sütöttem ki a lenti hozzávalókból.
Ebből készült:
500 g VitaMill univerzális búzaliszt búzacsírával
125 g darált dióbél
30 g burgonyapehely
1 g só
125 ml tej
250 ml tisztított víz
25 g friss élesztő
1 csipetnyi cukor az élesztő felfuttatásához
kb. 1/2 dl dióolaj a dagasztáshoz
1. A vizet felforralod, majd félreteszed egy kis üvegedénybe hűlni 20 percre.
2. Addig a hozzávalókat kiméred, a lisztet átszitálod, és belekevered a diót, a burgonyapelyhet, a sót, majd ráöntöd a tejet.
3. Az élesztőt belemorzsolod a vízbe, és teszel rá egy csipetnyi cukrot. 10 percig magára hagyod.
4. Ha felfutott az élesztő, ráöntöd a lisztes keverékre, és kézzel összedolgozod a tésztát a tálban annyira, hogy elkezdjen elválni az edény falától.
5. Ezután egy dióolajjal megkent nagyobb méretű deszkán dagasztod tovább kb. 10 percig úgy, hogy a hátsó részét előrenyomod, majd fordítasz rajta egy negyedet. Ha elkezdene a tészta leragadni a deszkára, pihenteted egy pár percet ott letakarva, vagy teszel alá még egy kis olajat.
6. Miután ezzel elkészültél, beleteszed a vászonbéléses fonott kosárkába, és 60 percre beteszed egy tiszta konyhakendővel letakarva a 28 fokos sütőbe.
7. 1 óra múlva a deszkán kicsit újra megdolgozod, majd kb. 300 g-os cipókra adagolod, vekni-, vagy cipóalakúra formázod, és lefelé fordítva (tehát az a része érintkezik a deszkával, amit majd a végén a sütőben a teteje lesz) 15 percig letakarva ismét magára hagyod.
8. 15 perc után ezzel a felével fölfele sütőlemezre teszed, és a 28 fokos sütőben 40 percig keleszted.
9. Ha kész, a sütő aljába teszel egy kis hőálló tálkában vizet, majd leveszed a cipókról a konyharuhát, bevagdosod a tetejüket haránt irányban, megkened őket vízzel, és 180 fokon 40 perc alatt készre sütöd.
10. Akkor készült el, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
11. Sülés után rácsra teszed, kihűtöd, és megkínálod belőle az összes embert, aki kedves a számodra.:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése